Zicht op steun

Het vlaamsoogfonds probeert de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden,
en hun omgeving te verlichten. 

Missie van het vlaamsoogfonds

Als de oogarts niet verder kan helpen en de visuele handicap blijvend is, komt het eropaan de leefkwaliteit van de slechtziende of blinde persoon zoveel mogelijk te verbeteren. Het vlaamsoogfonds werft fondsen en donaties om mensen daarbij te helpen. We ondersteunen ook projecten van en voor personen met een visuele handicap. Als hefboomfonds financieren we niet alles, maar passen we het tekort bij wanneer dat nodig is.


 

Elke persoon met een visuele beperking die te weinig ondersteuning en financiering vindt, kan bij het vlaamsoogpunt terecht. Daarnaast kunnen particulieren en organisaties een project indienen. Om in aanmerking te komen, moet zo’n project gebaseerd zijn op samenwerking en innovatie. Het moet bovendien de blinde of slechtziende persoon zelf verantwoordelijkheid en een actieve, centrale rol geven (empowerment).

 

Belangrijk is dat we ons ons toespitsen op extra solidariteit: niet in plaats van, maar bovenop de bestaande overheidssteun. Op die manier helpen we mensen die het echt nodig hebben, omdat ze volledig of gedeeltelijk uit de boot vallen.

 

 

Geschiedenis van het vlaamsoogfonds

In 2008 besloten twee organisaties voor mensen met een visuele handicap, elk met een lange geschiedenis en enorm veel expertise, om te gaan samenwerken. Blindenzorg Licht en Liefde vzw en de Koninklijke Maatschappij voor Blinden en Slechtzienden (KMBS) vzw zijn sindsdien geen ‘concurrenten’ meer. Door niets meer dubbel te doen, kunnen ze besparen op werkingsmiddelen. Het vrijgekomen geld, aangevuld met extra fondsen en giften, wordt ingezet voor vernieuwende projecten, gebaseerd op samenwerking. Daartoe hebben KMBS en Licht en Liefde samen het vlaamsoogfonds opgericht.

Beide organisaties merken dagelijks hoe belangrijk het is dat personen met een visuele handicap niet ‘bemoederd’ worden, maar zelf het stuur in handen krijgen. Er werd dan ook vastgelegd dat projecten, als ze in aanmerking willen komen voor ondersteuning door het vlaamsoogfonds, op empowerment gebaseerd moeten zijn.

Tien jaar na de oprichting heeft het vlaamsoogfonds al een vijftigtal projecten ondersteund. Tal van blinde en slechtziende personen hebben daar, individueel of als groep, zeer concreet voordeel uit gehaald. De formule werkt, wat ons motiveert om op hetzelfde weg verder te gaan. Daarbij beseffen we heel goed dat de steun van onze donateurs van doorslaggevend belang is. Aan al wie het vlaamsoogfonds steunt: heel hartelijk bedankt!
 


 


 

Missie van het vlaamsoogfonds

Het vlaamsoogfonds wil de toegevoegde waarde halen uit samenwerking: door de krachten te bundelen, weet en kun je véél meer dan op je eentje.

 

De technologische vooruitgang is gericht op de doorsnee gebruiker en sluit daardoor vaak mensen uit. Dat willen we ombuigen, zodat blinde en slechtziende personen juist voordeel en extra kansen halen uit nieuwe ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan het internet. Een ontoegankelijk ‘web’ is effectief een spinnenweb voor mensen met een beperking: het sluit een steeds groter deel van de hedendaagse wereld voor hen af. Naarmate echter steeds meer websites toegankelijk zijn voor iedereen, gaat voor de ‘gebruikers met een extra uitdaging’ een compleet nieuwe wereld open, waarin ze zelfstandig en zonder grenzen kunnen communiceren, informatie zoeken, winkelen, bankieren en noem maar op.

 

Wij vinden het evident dat blinde en slechtziende personen zelf de regie in handen mogen nemen van alles wat hen aanbelangt. In de eerste plaats willen we de mensen helpen die op diverse manieren het lot tegen zich hebben en niet of onvoldoende door de overheid geholpen worden. Waar de maatschappij tekortschiet, wil het vlaamsoogfonds de verantwoordelijkheid opnemen.

 

Enkele voorbeelden van onze vele projecten

Onze projecten hebben als doelstelling om de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden (en hun leefomgeving) te verbeteren. We organiseren of steunen een hele reeks aan gevarieerde projecten. Benieuwd naar welke projecten dit zijn? Contacteer ons!

"Dichters van Wacht"

voor een gesprek en een portie mooie woorden

Verder lezen

Anders lezen.be

De lieve hond ligt als uitgeput en met een brik op zijn snoet op een openliggend boek. 'Ik haat lezen' lijkt hij wel te denken. Maar zijn baasje houdt ervan, alleen als blinde gaat dit niet zomaar ...

Verder lezen

_GEWEUNWEG: cycling for rare metabolic diseases

_Matthias en Camiel fietsen voor aandacht en steun

Verder lezen
Boven%20de%20hoofden%20heen%20van%20een%20menigte%2C%20bezoekers%20van%20ZieZo-Vlaandern%20wordt%20een%20indruk%20gelaten%20van%20de%20vele%20bezoekers%20van%20het%20beursevent%20ZieZo-Vlaanderen

Poject ZieZo-Vlaanderen

Tweejaarlijkse hoogmis voor mijn baasje !!

Verder lezen
Met%20zijn%20zwarte%20snoet%20en%20blinkende%20donker%20kralen%20van%20ogen%20kijkt%20puppy%20Max%20je%20vragend%20aan.

Project 'Max'

Hoe jouw gift 'VERVIERVOUDIGD' wordt

Verder lezen
Whizzy%20op%20volwassen%20leeftijd%20leunt%2C%20halfopstaand%20op%20een%20leuning%20en%20kijkt%20je%20lief%20en%20zelfbewust%20aan.

Project 'Whizzy'

Een gelukkige blinde mens dankzij jullie !!!

Verder lezen
een%20%C3%A9%C3%A9njarige%20puppy%2C%20ja%2C%20het%20is%20Benji%20in%20zijn%20jonge%20jaren%2C%20kijkt%20je%20met%20zijn%20zachte%2Clicht%20bruine%20vacht%20en%20donkers%2C%20sprekende%20ogen%20aan.

Project 'Benji'

Herinner je me nog ?

Verder lezen
een%20metalen%20frame%20op%20drie%20wieltes%20met%20een%20handvat%20staat%20afgebeeld%20voor%20een%20blindengeledehond.%20Zou%20dat%20de%20DOGSim%20kunnen%20zijn%20%3F

Project 'DogSim'

de DogSim:  een "Kunsthond" om te leren

Verder lezen