Maculadegeneratie komt vooral voor op latere leeftijd

Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt ten gevolge van het afsterven van kegeltjes in de gele vlek. Het perifere gezichtsveld blijft wel bestaan: Maculdegeneratie veroorzaakt dus geen volledige blindheid.

Welke vormen zijn er?

Mijn moeder is 65 geworden. Ze heeft altijd aan naaiwerk gedaan. Dat is niet meer mogelijk nu, en ze mist het enorm. We zoeken naar een oplossing.
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) ontstaat meestal niet voor het 50e levensjaar. In Europa heeft naar schatting 2,3% van de personen ouder dan 65 jaar een vorm van LMD. 

LMD bestaat in een droge en een natte vorm. De eerste symptomen van de droge zijn minder goed contrast zien, kleuren niet goed kunnen onderscheiden en achteruitgang van het gezichtsvermogen in het algemeen. De patiënt merkt soms dat bij het lezen stukken van woorden ontbreken. 

Bij de natte variant is naast het afsterven van de kegeltjes, ook sprake van de groei van kleine bloedvaten onder het netvlies. De eerste symptomen zijn vervormingen van het beeld; tekst lijkt te golven, rechte lijnen lijken krom en een verminderd gezichtsvermogen. De natte vorm verloopt sneller en leidt in weken tot maximaal 2 jaar tot slechtziendheid.