Roland zijn zicht ging achteruit na complicaties bij een operatie

Niet enkel totale blindheid kan een grote impact hebben. Ook oogziektes of een sterk verminderd zicht zijn vaak levensveranderend.

Vlak na mijn pensioen als ingenieur, enkele jaren geleden, kreeg ik een netvliesloslating. Er zat een cyste achter het netvlies. De specialist merkte dat ook mijn andere oog al was aangetast. Ik werd geopereerd, maar er waren complicaties met een moeilijke naam: vitreo-retinopathie. Mijn zicht ging snel achteruit. Vandaag zie ik alleen nog 2/10 met één oog. Beter wordt het niet meer. Mijn oog moet regelmatig geopereerd worden en dat is telkens riskant. Ik kan volledig blind worden…
Alle plannen voor mijn leven als gepensioneerde stonden op de helling. Het was mijn droom mijn passie te blijven volgen, door mijn kennis in te zetten als vrijwilliger bij vzw’s. ‘Je zal tijd te kort hebben’, zei iedereen. Maar nu had ik al mijn tijd nodig om mijn leven opnieuw te organiseren. Gelukkig kwam ik direct op het spoor van goede hulpverlening, via het vlaamsoogfonds. Het klinkt misschien raar, maar na enkele zeer moeilijke dagen heb ik de knop omgedraaid en mijn uitdagingen aangepakt. Zo zit ik in elkaar… De klik kwam na een bezoek aan de bank, waar ik dringend iets te regelen had. De loketbediende gaf me een formulier om in te vullen, maar ik moest zeggen dat ik dat niet kon. Zo’n vernedering, in het openbaar: dat wou ik nooit meer meemaken.
De loketbediende gaf me een formulier om in te vullen, maar ik moest zeggen dat ik dat niet kon.
Dankzij een aangepaste computer, een zeer handige iPhone en de nodige lessen kan ik weer volop mijn ding doen! In plaats van hulpbehoevend, ben ik voor veel mensen een steun, door mijn expertise. Zo ben ik toch weer gelanceerd. We zien wel wat de toekomst brengt. Op mijn beurt kan ik rekenen op de deskundigheid van anderen. Ik overleef het wel!